Waar je wieg staat

Typemachine Blog Waar je wieg staat 186125344

Esther Vroegop

Reclasseringswerker Reclassering Nederland

Een gekke zin misschien, “waar je wieg staat”. Je kan daar allerlei ideeën of interpretaties op na houden. Waar stond jouw wieg? Letterlijk of, ‘waar stond je wieg’ figuurlijk. Hoe je het ook bekijkt, jij en ik hadden daar geen enkele invloed op toen we geboren werden. Het was puur geluk of snoeiharde pech.

Het ongeboren kind van de dame tegenover mij is eveneens aan zijn of haar lot overgeleverd. Hij of zij komt straks ter wereld zonder hier om gevraagd te hebben. In een wieg, hopelijk. Op een plek waar ongetwijfeld liefde is, als ik moeder zo aanhoor en als ik de tederheid in haar ogen zie als ze over haar bollende buik aait. Maar weegt deze liefde op tegen alle andere ongunstige en ronduit nare omstandigheden waarin zij momenteel verkeert?

Moeder is begin twintig. Ze is 18 weken zwanger van haar tweede kindje. Ze weet niet wie de vader is. Ze zit momenteel gedetineerd, omdat zij onder invloed van harddrugs een geweldsdelict heeft gepleegd. Ze heeft al een dochter van 9 maanden oud. Dat meisje is verslaafd ter wereld gekomen en door jeugdzorg uit huis geplaatst. Betrokkene wist negen weken lang niet dat ze zwanger was van haar tweede en gebruikte dagelijks harddrugs.

Het ongeboren kind van de dame tegenover mij is eveneens aan zijn of haar lot overgeleverd. 

Tijdens het schrijven van deze blog was ik ook zwanger. Iets minder ver; twaalf weken. Wij, mijn klant en ik, koesteren een zelfde soort moederliefde voor onze ongeboren baby en wensen allebei een goede toekomst voor onze kinderen. Daarin verschillen we niets.

Misschien begon het allemaal wel bij mijn eigen wieg en waar die stond. Misschien zit daar het verschil. In mijn geval was dat namelijk in een huis met een vader en een moeder die werk hadden, geen schulden hadden en nooit drugs gebruikten. Er was liefde, geld en educatie. Ik heb dus geluk gehad, denk ik. In ieder geval heb ik daardoor een goede start gehad.

De wieg van mijn klant stond niet op de beste plek. Hij stond op een onveilig gewelddadige plek. Zij had een valse start. Start daardoor haar ongeboren kindje, op haar beurt, dan met 1-0 achter? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, is dat ik voor het eerst een rapport schrijf ten behoeve van een ongeboren kindje. We melden betrokkene aan bij een kliniek voor ouders die kampen met een verslaving. Een klinische opname, een veilige en gecontroleerde omgeving om haar zwangerschap te volbrengen met specifieke behandeling, gericht op het abstinent blijven van drugs. Jeugdzorg is nauw betrokkene en de bijzondere voorwaarden zijn stevig. Hopelijk kunnen we op deze manier toch een beetje invloed uitoefenen op de plek waar de wieg van dit ongeboren kindje staat.

Lees ook

Re integratiecentrum door valerie kuypers 2
Tweehonderd jaar samenwerking
VR Adobe Stock 496594052
Herstel
Feesttent
Group 14 Copy 3