Een ander mooi voorbeeld van hoe Mary haar netwerk aanspreekt, is die van een vrouw met verwaarloosde dieren op een boerderij. “Een van haar drie koeien was ziek en leed pijn, een betrokken buur had het gemeld.’’ Bij inspectie bleek ook dat de behuizing van de paarden niet in orde was. ‘’Ik las het procesverbaal en dacht: de controle op dat erf heeft bijna een jaar geleden plaatsgevonden. We kunnen pas een goed reclasseringsadvies uitbrengen als eerst een hercontrole gedaan wordt, om te kunnen beoordelen hoe de dieren er nu bij staan.” Ze neemt contact op met het OM. Deze geeft de politie opdracht voor een hercontrole. Mary wordt gevraagd bij die controle aanwezig te zijn. Zij houdt zich immers bezig met dierenwelzijn en dat weten ze van haar. Mary vraagt de adviseur die het reclasseringsadvies schrijft, ook mee te gaan. “Op het politiebureau was een groot comité aanwezig; twee dierenartsen, recherchekundigen, de Tactisch coördinator DCG, het OM, de gemeente en een toezichthouder van de NVWA en LID. We vertrokken in colonne naar het erf. En dan doe ik wat ik altijd doe: ik ga in gesprek met de cliënt en vraag door. ‘Ik zie dat je met heel veel bezig bent, is het nog te behappen voor je? Kom je nog wel toe aan jezelf?’ Ook haar collega stelt vragen en door de inzet van alle disciplines op het erf verkrijgen zij belangrijke informatie voor het reclasseringsadvies.
‘’Het bleek dat het haar volledig boven de pet gegroeid was. Ze had twee banen, alleen al om het voer voor alle dieren te kunnen bekostigen. Voor zichzelf bleef nauwelijks wat over.” Mary’s oprechte interesse en medeleven blijken vertrouwen bij de vrouw te wekken. “Ze zei later tegen mijn collega: ‘Als jullie me niet waren komen opzoeken op mijn erf en niet met me hadden gepraat, was het kwartje nooit gevallen.’ Ze begreep dat wij de rechtbank adviseerden om een ambulante behandeling op te leggen, begeleiding door de reclassering en een gedeeltelijk houdverbod dieren. Ze gaf terug dat dat voor nu ook beter was en wilde zelfs met het toezicht starten nog vóór de rechter haar strafzaak inhoudelijk behandeld had. Dat had ik nog nooit meegemaakt.” In de begeleiding bij deze vrouw is het volgens Mary belangrijk oog te hebben voor de droom die zij heeft, namelijk het opzetten van een kinderboerderij, “Als zij die kinderboerderij wil, wie zijn wij dan om te zeggen dat dat niet mag? Je moet vooral samen kijken naar een plan dat haar helpt een gezonde situatie voor zichzelf te creëren waarin welzijn van haar dieren voor de lange duur geborgd wordt. Dat is wat we voor en met haar kunnen doen. Wij maken daarin als reclasseringsorganisatie het verschil. En dat maakt me trots.”
Tekst: Marlies Hofland-van der Steeg
Illustratie: Nicole van den Hout
Dit verhaal over hoe dierenwelzijn een rol kan spelen in het reclasseringswerk plaatsen wij bewust op dierendag. Het staat los van de vreselijke gebeurtenis in Rotterdam, waarbij de verdachte eerder veroordeeld blijkt te zijn voor dierenmishandeling.